Η  20η Δεκεμβρίου έχει κατοχυρωθεί απ’ τον ΟΗΕ ως η διεθνής ημέρα ανθρώπινης αλληλεγγύης,  μια από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιες αξίες, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο είναι μια ειλικρινής πράξη ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει στους αδερφούς Καραμαζόφ : « Τι είναι κόλαση; Υποστηρίζει ότι είναι ο πόνος του να μην μπορείς ν’ αγαπάς». « Ο άνθρωπος γεννήθηκε για ν’ αγαπά». Μάθαμε να είμαστε αλληλέγγυοι, όταν κάποια στιγμή στην ζωή μας, ζητήσαμε συμπαράσταση, βρήκαμε ανταπόκριση και με τη σειρά μας, αναγνωρίζουμε το καλό σαν αντάλλαγμα. Με το να βγάζουμε ο ένας στον άλλον, μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, κοιτώντας ψηλά, ο ουρανός θα μοιάζει πιο «καθαρός». Γιατί εμείς οι ίδιοι, θα έχουμε καταφέρει κάτι σπουδαίο. Να αποβάλλουμε την αδιαφορία, τον εγωισμό, τον ατομικισμό που μας διακατέχει.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι θέμα χαρακτήρα και παιδείας, για το αν θα δημιουργηθεί στον άνθρωπο η ανάγκη να αλλάξει αυτό που γνωρίζει ή βλέπει. Όπως έλεγε ο Καζαντζάκης «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Εσύ που βλέπεις τον συνάνθρωπό σου να κοιμάται στο δρόμο, που έχει μια κούτα να ξαπλώνει αντί για κρεβάτι, χωρίς να έχει κανέναν δικό του, ούτε καν ένα πιάτο σπιτικό φαγητό, πώς περπατάς με το κεφάλι ψηλά άνθρωπε ; Το άτομο που ζει έξω αναγκάστηκε, γιατί ήταν άτυχος. Περιστοιχιζόταν από ανθρώπους που δεν μπορούσαν – ήθελαν να τον στηρίξουν ουσιαστικά και προτίμησε να σταθεί στις δικές του δυνάμεις.

Τώρα πια ήρθε η ώρα να σταματήσεις να είσαι θεατής. Μην ξεχνάς να βοηθάς. Ότι μπορείς, όσο μπορείς. Αρκεί να το θελήσεις. Κάποιος θα γίνει «πλούσιος» απ’ τη γενναιόδωρη χειρονομία σου. Χάρισε μια κουβέρτα, ένα πακέτο μπισκότα, ένα αντικείμενο που σου είναι περιττό, αλλά για κάποιον θα είσαι η αιτία που τα χείλη του θα χαμογελάσουν σήμερα. Κι να θυμάσαι το καλό γυρνάει σε σένα, που το προσέφερες με την καρδιά σου!

Σοφία Γατσή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s