Η ζωή είναι γεμάτη ανθρώπους που θέλουν χιλιάδες προϋποθέσεις να πληρούνται για να δράσουν και βρίσκουν παράλληλα χιλιάδες δικαιολογίες για να μη δράσουν. Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται μίζεροι. Η μιζέρια είναι αυτή η «ψυχική ασθένεια» που μπορεί να γίνει εμφανής ακόμη και στα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Η μόνιμη αρνητικότητα, η μόνιμη τάση στα «όχι», η αδράνεια, η απραξία, η έλλειψη χαράς και ευγνωμοσύνης, η καχυποψία και η απαισιοδοξία, είναι μερικά παραδείγματα ψυχικών καταστάσεων και αισθημάτων που κατακλύζουν τους μίζερους ανθρώπους.

Αναντίρρητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει, περνάνε και θα περάσουν από αυτή τη φάση. Δυστυχώς ή ευτυχώς για να συνεχίσει να ζει κανείς, δε χρειάζεται να έχει όλες τις προϋποθέσεις θετικές. Συνεχίζεις να κινείσαι, να δρας και να πράττεις σε ένα κοινωνικό σύνολο ανεξάρτητα από οτιδήποτε σου έχει συμβεί. Όσο καταφέρνεις να κινείσαι, τόση ζωή κερδίζεις. Η κούραση, το ανελέητο εργασιακό καθεστώς, τα ζόρικα ωράρια, οι καθημερινές υποχρεώσεις, δεν είναι λόγοι να σε ρίχνουν.

Δες για παράδειγμα τους φίλους σου. Υπάρχουν αυτοί που εξαφανίζονται αλλά υπάρχουν και κάποιοι σταθεροί, κάποιοι που είναι πάντα εκεί όταν τους χρειάζεσαι και κάποιοι που επιδιώκουν από μόνοι τους να σου προσφέρουν. Οι φίλοι αυτοί, παρόλο που έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις, τα δικά τους προβλήματα και το βάρος των προσωπικών ευθυνών που κουβαλούν, δεν είναι μίζεροι και συνεχίζουν να προσφέρουν σε σένα πολύτιμα αγαθά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συνδράμουν στην καταπολέμηση της μιζέριας σου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γεμάτοι ζωή, με την έννοια της κίνησης πάντα.

Δυστυχώς δεν είναι όλα πάντα με το μέρος σου. Δεν μπορείς να έχεις και πολλά λεφτά και υγεία και όλα τα υλικά αγαθά και τέλεια σχέση και πολύ χρόνο και πολλά ταξίδια και δημιουργικότητα και επαγγελματισμό ταυτόχρονα. Απλώς, δε γίνεται.

Οφείλεις να δρας καθημερινά -όχι απαραίτητα κάτι μεγαλεπήβολο- και οφείλεις με την κίνηση σου αυτή να μην ενισχύεις τη μιζέρια. Εστίασε στα θετικά συμβάντα της ζωής. Άρχισε να εκτιμάς τη δύναμη που έχει ένα άγγιγμα, ένα χαμόγελο, ένας όμορφος λόγος, μία φιλοφρόνηση. Αυτά μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Μην καταθέτεις τα όπλα, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν αποφασισμένο άνθρωπο που επιθυμεί να ζήσει και όχι απλώς να επιβιώσει.

Αλέξανδρος Ταρχανίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s