Μ.Ε.Θ., δηλαδή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ονομάζεται η κλινική εκείνη του νοσοκομείου, η οποία στοχεύει στην θεραπεία των βαριά αρρώστων ασθενών. Ασθενείς που είτε δεν μπορούν να ανασάνουν χωρίς τη βοήθεια μηχανήματος, ή δεν έχουν φυσιολογική λειτουργία καρδιάς δίχως υποστήριξη. Στην εσχάτη βέβαια των περιπτώσεων, ασθενείς που βρίσκονται σε «φυτική» κατάσταση, ή έχουν επέλθει εγκεφαλικό θάνατο.

Μονάδα στην κυριολεξία, διότι παρότι είναι από τις πιο στελεχωμένες σε προσωπικό κλινικές του νοσοκομείου, όλοι λειτουργούν σαν ένα. Δουλεύουν ακούραστα, με συνείδηση (ίσως οι περισσότεροι) και μεράκι, συνέπεια και συνεργασία, πάνω από έναν ασθενή, ο οποίος βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό καταστολής, που αλίμονο και αν συνειδητοποιεί που βρίσκεται. Παλεύουν όλοι μαζί να επαναφέρουν στη ζωή ανθρώπους με τόσες επιπλοκές των ασθενειών που ήδη έχουν. Όλα φαντάζουν χάος.

Στη ΜΕΘ δεν έχεις επισκεπτήριο, έχεις απλή ενημέρωση. Τις πρώτες μέρες της κλινικής μου στο νοσοκομείο, δεν είχα καταλάβει γιατί περιφέρονταν στους διαδρόμους του ορόφου ένα τσούρμο πολίτες. Ήταν πολύ διακριτικοί, κι όμως πέθαιναν από αγωνία καθώς επρόκειτο για τους συγγενείς των ασθενών, κάτι που συμπέρανα αργότερα.

Στη μονάδα, είχε την «πολυτέλεια», όχι μόνο να ευρίσκεται αλλά και να είναι καλοδεχούμενος, μόνο ένας εκ των συγγενών των δώδεκα ασθενών μας, και αυτός ήταν ένας παθολόγος καθηγητής μου. Πήγαινε στη μητέρα του και έμενε όσο μπορούσε κοντά της, συζήταγε και είχε λόγο για όλες τις παρεμβάσεις, της χάιδευε τα μαλλιά, της φιλούσε τα χέρια. Εκείνη σε βαριά καταστολή, μακάρι να ένιωθε έστω την παρουσία του.

Χθες όμως, φαινόταν πως η μέρα κυλούσε καλά, καθώς προετοιμαζόταν να βγει επιτέλους μετά από είκοσι μέρες, ένας ασθενής από τη μονάδα. Η κατάστασή του ήταν σταθερά καλή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έτοιμος να αποσωληνωθεί. Χάρηκα ασυναίσθητα, ίσως επειδή ήταν ο μόνος από τους ασθενείς που δεν ήταν κατεσταλμένος, και μπορούσε να επικοινωνεί, είχε αντίληψη, μας κοιτούσε, τον παρακολουθούσαμε όλοι. Σε μια γρήγορη περιγραφή των γεγονότων που ακολούθησαν, ο ασθενής αποσωληνώθηκε, η κατάστασή του επιδεινώθηκε, επήλθε εγχείρηση τραχειοστομίας και ξανά βαριά καταστολή. Τα νέα από τη μια στιγμή στην άλλη δεν αναμένονται καλά, και ο ασθενής πρέπει απλά να βγει για να ζήσει μέχρι να τον σκοτώσει ο καρκίνος σπίτι του.

Και αναρωτιέμαι ασυναίσθητα: Αν εγώ που γνώρισα τον ασθενή ελάχιστες ώρες, πέρασα από αυτό το κύμα συναισθημάτων, αισιοδοξίας και έπειτα από λίγο απογοήτευσης, πώς θα μπορούσε να νιώσει ο γιος του, που καθόταν κάθε πρωί έξω από το δωμάτιο και απλά περίμενε, εννοείται όχι να τον δει, απλά να ακούσει για εκείνον.

Το δωμάτιο της ΜΕΘ, κοιτάζοντας την πόρτα του, έχει μια τζαμαρία που βλέπει μόνο σε μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας. Αυτό αντικρίζουν δηλαδή, όσοι αναμένουν την ενημέρωση τα πρωινά.
Καλύτερα ίσως, που δε βλέπουν τους δικούς τους σε αυτή την κατάσταση, και με τις τόσες ιατρικές παρεμβάσεις που τους χορηγούνται καθημερινά. Ίσως σταματούσαν να ελπίζουν.

Όπως ορθά ανέφερε ο διευθυντής της μονάδας, η ΜΕΘ υπάρχει για να δίνει παράταση στη ζωή όχι στο θάνατο. Γι’ αυτό και βάσει εγκεκριμένων οδηγιών, ο ασθενής οφείλει να οδηγείται σπίτι του, ή σε κάποια άλλη κλινική του νοσοκομείου, εάν δεν πρόκειται να θεραπευτεί και ενδείκνυται να πεθάνει. Ποιος όμως είναι τόσο σίγουρος για την κατάληξη της ζωή κάποιου; Πως τον ξυπνάς και του εξηγείς πως εγώ, όσα είχα να κάνω τα έκανα και πλέον είσαι μόνος, με έναν τεράστιο εχθρό απέναντί σου;

Τέτοια, και άλλα φιλοσοφικά ερωτήματα σου γεννιούνται στη ΜΕΘ στο δρόμο προς το σπίτι σου. Όταν είσαι μέσα, η αλήθεια είναι πως το κλίμα σε συνεπαίρνει και δεν τα πολύ σκέφτεσαι όλα. Κλείνοντας, δηλώνω πως δεν ξέρω αν αυτό το κείμενο, ήταν ενημερωτικό, ενθαρρυντικό, αποτρεπτικό ή απλά δυσνόητο. Ξέρω, πως ήταν ό,τι πιο αληθινό είχα να μοιραστώ με κάποιον και νιώθω λίγο πιο άνθρωπος, κάθε φορά που με αγγίζει τόσο πολύ ένα συμβάν.

Νικολέτα Αργυράκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s