Ο έρωτας, λένε ότι είναι σαν μια μορφή εθισμού, μια εξάρτηση. Διάφορες μελέτες δείχνουν πως οι χημικές συγκεντρώσεις στους εγκεφάλους των ερωτευμένων στην αρχή, είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ο εγκέφαλός μας, κάνει μια έντονη ασυνείδητη εργασία και επεξεργασία όταν το άτομο αισθάνεται έντονη επιθυμία για κάποιον. 

Υπάρχουν ωστόσο διαφορές στην αναζήτηση συντρόφου ανάμεσα στα δύο φύλα: 

– Οι άνδρες παρουσιάζονται να επιλέγουν με βάση κυρίως τα σωματικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να βρουν μία νέα και ωραία γυναίκα που θα τους δώσει γερά παιδιά – για τους άνδρες τα σωματικά χαρακτηριστικά θεωρούνται ως εγγύηση νεότητας και καλής υγείας. 

– Οι γυναίκες από την άλλη αναζητούν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, έτσι αναζητούν τον άνδρα που θα είναι όχι μόνο υγιής αλλά και καλός γονιός, υποστηρικτικός σύντροφος και καλός «κουβαλητής». 

 Αυτός που βιώνει τον έρωτα έχει έμμονη σκέψη με το άτομο που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και συμβαίνει κυρίως κατά τα πρώιμα στάδια του έρωτα. 

 Όπως φαίνεται σε διάφορες μελέτες, ο εγκέφαλος είναι αυτός που δίνει το έναυσμα για τη βίωση τέτοιων συναισθημάτων. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η καρδιά αποτελεί το όργανο προέλευσης του έρωτα και σύμβολό του. 

 Όλες οι έντονες σωματικές αντιδράσεις που βιώνουμε όταν ερωτευόμαστε, αύξηση αρτηριακής πίεσης, προκαλούν ένα έντονο αίσθημα στο στήθος και πεταλούδες στο στομάχι, κάνει τις παλάμες να ιδρώνουν και την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά, μειώνει την ανάγκη για ύπνο και την όρεξη για φαγητό. Προκαλείται έτσι ένας έντονος ερεθισμός στην καρδιά που κάνει τον έρωτα να γίνεται αντιληπτός όχι στον εγκέφαλο ή σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, αλλά εκεί. 

Ο έρωτας αποτελεί μία περίπλοκη κατάσταση που προκαλεί ταραχή στον εγκέφαλο. Το πόσο όμως θα διαρκέσει αυτή η ταραχή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες… 

Μαρίνα Μπάμπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s