Πως επηρεάζουν τα στερεότυπα την καθημερινότητά μας; Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό τους, όπου στερεότυπα εννοούμε βαθιά ριζωμένες και παγιωμένες πεποιθήσεις που λειτουργούν σαν ετικέτες, σύμφωνα με τις οποίες κατηγοριοποιούμε άκριτα και αβασάνιστα τις διάφορες ομάδες γύρω μας.

Αν και οι άνθρωποι έχουν την τάση να βασίζονται στα στερεότυπα ως αφετηρία της αλληλεπίδρασης στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στην πραγματικότητα, καμία κατηγοριοποίηση δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει επαρκώς τη συμπεριφορά ενός ατόμου έχοντας ως κριτήριο μονάχα την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει.Αν επικοινωνήσουμε με αυτό το άτομο στηριζόμενοι στο στερεότυπο που έχουμε σχηματίσει, θα είμαστε προκατειλημμένοι απέναντί του και θα δημιουργήσουμε εμπόδια στην επικοινωνία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά μας, όταν λειτουργούμε βάσει στερεοτύπων ή προκαταλήψεων, καθώς έχει ως συνέπεια την υπονόμευση της ικανότητάς μας να αναπτύξουμε και να συντηρήσουμε μία σχέση.

Το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε όλα τα μέλη μιας ομάδας σαν να μοιράζονται ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα να μη βλέπουμε τη διαφορετική τους τάση. Έτσι λοιπόν, τα στερεότυπα συνδέονται άμεσα με τις προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις δικές μας, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία των γύρω μας! 

Δυστυχώς όμως, όσο ανοιχτόμυαλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να είμαστε, δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τις προκαταλήψεις μας. Είναι σημαντικό όμως να αναγνωρίσουμε και να έχουμε επίγνωση για τα στερεότυπα που όλοι μας έχουμε, προσπαθώντας να μη κρίνουμε αποκλειστικά και μόνο έχοντας ως βάση αυτά. 

Μαρίνα Μπάμπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s