Έχω νιώσει αμέτρητες φορές το μέσα μου να αλλάζει. Να γίνεται σκληρό και άκαμπτο. Να αλλάζει μορφή και εκείνη η ευαισθησία που το χαρακτηρίζει να εξαφανίζεται. Λες και συντελούν δυνάμεις και καταστάσεις να αλλάξουν όλα μονομιάς.

Και όταν κάνω αναδρομή στο παρελθόν θυμάμαι τα σημεία σταθμούς στη ζωή μου που με έκαναν και άλλαξα. Και τα θυμάμαι όλα με κάθε λεπτομέρεια. Όλα τα σωστά και τα λάθος συντάχθηκαν απέναντι μου και συντέλεσαν σε αυτή την εσωτερική μου αλλαγή.

Κρίθηκα και μου ασκήθηκε σκληρή και άδικη κριτική από ανθρώπους που δεν κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι ούτε μισή ώρα. Έκριναν από εμπειρία και εξωτερική εμφάνιση. Αν το καλοσκεφτείς βέβαια όλη αυτή η φαινομενική μου καταδίκη από ανθρώπους που δε με γνωρίζουν, τελικά αποδείχθηκε χρήσιμη για εμένα. Τολμώ να πω ότι με βοήθησε να απορρίπτω και να μη δίνω σημασία στα λεγόμενά τους. Να προσπερνάω εύκολα χωρίς αυτά τα ενοχικά σύνδρομα που με κατακτούσαν σε νεαρότερη ηλικία.

Από ψυχολογικής σκοπιάς, όλοι αυτοί κατανοώ ότι ένιωθαν μια βαθύτατη ικανοποίηση αφού κάλυπταν τη ματαιοδοξία τους με έναν τρόπο αρκετά συνηθισμένο. Οδηγοί τους σε αυτήν την προσπάθεια ήταν και παραμένουν τα ρήματα «κατηγορώ» και «κατακρίνω». Φτάνω στο σημείο να πω, απαλλαγμένη από τις κριτικές και τη γνώμη τους, ότι νιώθω μέσα μου απέραντη ηρεμία και ευγνωμοσύνη, αφού με μερικές κινήσεις τους κατάλαβα καλά τις προθέσεις τους και απομακρύνθηκα έγκαιρα, πριν με επηρεάσουν και πέσει η αυτοπεποίθησή μου.

Απελευθέρωση από τα δεσμά παραφρόνων και μικρών ανθρώπων, που ψάχνουν ευκαιρία να υποτιμήσουν όλους όσους δε συντάσσονται μαζί τους. Ας είναι, δεν είναι κακό αυτό, σου δίνει έναν αέρα ελευθερίας, αναπνέεις πιο καλά, ο αέρας σου είναι καθαρός από λόγια και κουβέντες.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που δε ζω αυτές τις συμβατικές και «αποδεκτές» ζωές και ας στοχοποιούμαι συχνά πυκνά από τέτοιους ανίδεους ανθρώπους. Μου δίνουν το περιθώριο να ακολουθώ τη δική μου σκέψη να μην μπαίνω σε καλούπια, να οδηγούμαι μακριά, χωρίς να
περιορίζεται το μυαλό μου και η ψυχή μου σε ανόητες κριτικές. Μεγαλώνοντας έμαθα καλά πως όσο πιο ελεύθερα σκέπτεται το μυαλό μας και όσο καλύτερα χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις του, τόσο πιο ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από γνώμες, ζούμε.

Διδάχθηκα βαθιά και απέκτησα εμπειρίες ζωτικής σημασίας για το υπόλοιπο της ζωής μου. Από αυτές που σε προστατεύουν από κακοτοπιές και σου δημιουργούν μια μη συμβατή διαδρομή για τέτοιους μίζερους ανθρώπους.

Μαρύσα Παππά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s