Να απευθυνθώ πρώτα σε γονείς ή παιδιά;
Θα απευθυνθώ στα παιδιά, μιας και οι πανελλήνιες αφορούν αυτά και μόνο.

Αγαπητά μου 18χρονα παιδιά,

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή, βγάλτε μια βαθιά εκπνοή, και κλείστε τα βιβλία. Ό,τι κάνατε ως τώρα, κάνατε.
Μη βαρύνετε άλλο τα κεφαλάκια σας και μην επιβαρύνεται περαιτέρω την ψυχολογία σας.
Όσοι διαβάσατε, έχοντας κάποιο στόχο, σας εύχομαι ολόψυχα να τον πραγματοποιήσετε.
Όσοι δε διαβάσατε, είτε γιατί βαριόσασταν, είτε δε θέλατε, είτε δε σας έβγαινε ρε αδερφέ, αλλά θέλετε και θα πάτε να δώσετε, ας ελπίσουμε όλοι σ’ ένα θαύμα!
Όσοι πάλι αποφασίσατε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δε σας αφορούν και δε θέλετε να κριθεί το μέλλον σας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, μπράβο σας.

Οι πανελλήνιες παιδιά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από 4 διαγωνίσματα. Σαν τα χιλιάδες που έχετε κάνει στο σχολείο τόσα χρόνια.
Σαφώς κι είναι λίγο πιο κρίσιμα, ως προς τα αποτελέσματα τους, μιας και θεωρητικά σας εξασφαλίζουν την είσοδό σας σε ένα καλό Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι., αλλά όπως ανέφερα, ΛΙΓΟ. Δεν εξαρτάται τίποτα σημαντικό από αυτές. Ούτε οι σπουδές σας, ούτε το μέλλον σας, και σίγουρα ούτε η ζωή σας!
Δεν είναι εξάλλου λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που απέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ή δεν έδωσαν και καθόλου, κι οι μισθοί τους κι οι δουλειές τους είναι ανώτερες από άτομα τα οποία έσπασαν τα κεφάλια τους πάνω στα βιβλία.

Καλό είναι σ’ αυτή τη φάση της ζωής σας, να πατήσετε στα πόδια σας, όντας πλέον ενήλικες, και να πάρετε τις αποφάσεις σας.
Είτε αυτές είναι να σπουδάσετε, είτε όχι, φροντίστε να επιλέξετε -με όση ωριμότητα μπορεί να έχει ένα παιδί 18 χρόνων- κάτι το οποίο θα σας ικανοποιεί τόσο στα 18 σας, όσο και στα 50 σας.
Δύσκολο, το ξέρω, αλλά φροντίστε ό,τι κι αν επιλέξετε να είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ επιλογή!

Όσοι μπήκατε στο τριπάκι των πανελληνίων, και δώσατε μια δυνατή προσπάθεια, είτε τον τελευταίο χρόνο, είτε και περισσότερα χρόνια, ήρθε η ώρα της δικαίωσης σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κλείστε τα βιβλία σας και πείτε «προσπάθησα, θα τα καταφέρω». Πιστέψτε το, γιατί πρώτα απ’ όλα το αξίζετε!
Κι όταν έρθει η ώρα των αποτελεσμάτων, αν έχετε επιτύχει τον στόχο σας, θα σας ανταμείψει η σχολή που θέλατε για τον κόπο σας.
Εάν δεν έχετε επιτύχει τον στόχο σας, σηκώστε κεφάλι και μην ξεχνάτε στιγμή ότι τη ζωή μας τη φτιάχνουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι, κι όχι τα συστήματα και τα σχολεία. Είναι ΠΆΝΤΑ στο χέρι του καθενός να ορίσει το μέλλον του και τη ζωή του, ανεξάρτητα απ’ το πόσα εμπόδια και αναποδιές θα συναντήσει.

Καλή επιτυχία σε όλους παιδιά, και δε θα ευχηθώ καλά αποτελέσματα, αλλά να γίνει ό,τι είναι καλύτερο για τον καθένα σας.
Μην ξεχνάτε ότι κάθε εμπόδιο, για καλό.
Νικητές είστε όλοι έτσι κι αλλιώς, για την κάθε προσπάθειά σας!

Αγαπητοί γονείς,

Οι πανελλήνιες ΔΕ σας αφορούν.
Οι καραμέλες περί «φροντιστηρίων» και «τζάμπα πήγαν οι κόποι μας και τα λεφτά μας» σε περίπτωση αποτυχίας των παιδιών σας, αυτομάτως σας κάνει κακούς γονείς.
Υποτίθεται ότι κάνουν μια προσπάθεια για το δικό τους μέλλον, προκειμένου να το διευκολύνουν.
Με το να το ρίξετε πάνω σας, και πάνω στα λεφτά σας και στον κόπο σας, αυτόματα αποδεικνύετε ότι βάζετε τα παιδιά σας σε μια διαδικασία ψυχοφθόρα, με σκοπό να τα καμαρώσετε εσείς και να νιώσετε περήφανοι εσείς, περισσότερο άπ’ ότι τα ίδια τα παιδιά.

Να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας είτε διαβάζουν, είτε όχι. Είτε επιτύχουν, είτε όχι. Είτε γίνουν δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, είτε γίνουν οικοδόμοι ή αγρότες.

Να είστε περήφανοι αν μεγαλώσατε παιδιά με παιδεία, στον τομέα του χαρακτήρα, της ευγένειας και των τρόπων σωστής συμπεριφοράς. Όχι αν μεγαλώσατε παιδιά που σπούδασαν.

Να είστε περήφανοι αν έκαναν ή κάνουν κάτι που τους αρέσει, και τους γεμίζει τους ίδιους. Κι όχι αν επιλέξουν να κάνουν κάτι το οποίο θα χαροποιεί και θα γεμίζει εσάς.

Να είστε περήφανοι αν βγάλατε στην κοινωνία καλά παιδιά, πρώτα, κι ύστερα μορφωμένα.

Γιατί, αγαπητοί γονείς, η μόρφωση είναι σχετική. Υπάρχουν αγράμματοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ με τρόπους, και μορφωμένοι επιστήμονες με συμπεριφορά χειρότερη κι απ’ αυτή των «ζώων».

Επιλέξτε που θέλετε να ανήκει η κληρονομιά σας, και μεγαλώστε τα παιδιά σας με την ανάλογη ανατροφή.

Καλή επιτυχία στα ΠΑΙΔΙΑ σας, και μην ξεχνάτε ότι σε κάθε δύσκολη φάση τους (επειδή οι πανελλήνιες είναι απ’ τις πιο δύσκολες και ψυχοφθόρες διαδικασίες), σας θέλουν δίπλα τους να τα στηρίζετε. Όχι να τα αγχώνετε κι άλλο. Αν δεν μπορείτε να κάνετε το πρώτο, τότε καλύτερα να κρατήσετε απόσταση για μια βδομάδα, γιατί το να κάνετε το δεύτερο, ειλικρινά περισσεύει.

Λου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s