Κανείς δε γεννήθηκε έχοντας δεδομένο ότι θα ζήσει. Όπως επίσης κάνεις δε γεννήθηκε με μια λίστα ονείρων στο μυαλό του λέγοντας πως αυτά είναι όσα θέλει να κατορθώσει στη ζωή του.

Η ζωή κατακτάται μέσω των ονείρων. Όσο πιο δύσκολα κι ακατόρθωτα φαίνονται αυτά που θες να καταφέρεις, τόσο πιο πολύ θα κοπιάσεις γι’ αυτά. Θα αποκτήσεις νέες εμπειρίες γι’ αυτά. Θα αναγκαστείς να κάνεις πράγματα που δεν πίστευες ότι μπορείς για να επιτευχθούν οι στόχοι σου. Θα ζήσεις μέσω αυτών.

Τα όνειρα δε θα έπρεπε να είναι κάτι το τετριμμένο -που με ευλάβεια φροντίζουν να μας διδάξουν γονείς και καθηγητές. Δε φαντάζει παράδοξο αλήθεια, άτομα που παίζουν τόσο καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού, άθελά τους -ή ακόμα και σκόπιμα- να μην τα βοηθούν να κατακτήσουν τα όνειρα τους;

Ένα παιδί, από τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο θα αρχίσει να βλέπει χρώματα και σχήματα. Κάποιες φορές ακανόνιστα, κάποιες φορές μπορεί να ξεχωρίσει τι κρύβεται πίσω από αυτά. Κάποιες άλλες, ξέρει να ονοματίσει το χρώμα που εμφανίζεται μπροστά του, κι άλλες φορές, πάλι θαυμάζει έκπληκτο και άναυδο τις ομορφιές του κόσμου μας. Έτσι, όταν τα παιδιά κλείνουμε τα μάτια μας, βλέπουμε ο,τι μας έκανε εντύπωση. Βλέπουμε κάτι που επιθυμούμε να ξαναδούμε. Αντίστοιχα μεγαλώνοντας, βλέπουμε κάτι που θέλουμε να πετύχουμε -είτε αυτό είναι επαγγελματικό, είτε ένας προσωπικός μικρός μας στόχος. Μια μικρή επιτυχία που θα μοιραστούμε με άτομα του στενού μας κύκλου, αλλά για εμάς ώρες δουλειάς έχουν επιβραβευτεί, και το σημαντικότερο: κάποιος εκεί έξω πιστεύει σ’ εμάς και στον χρόνο που επενδύουμε, τη στιγμή που οι άλλοι μπορεί να μην σε στηρίζουν.

Παρατηρείτε πως αν ρωτήσεις ένα παιδάκι ποια είναι τα όνειρα του, θα σου πει τόσα πολλά και περίεργα πράγματα που το μυαλό σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί, και σίγουρα μέχρι να τελειώσει να μιλά, θα έχει ξεχάσει τα μισά απ’ όσα σας είπε, ενώ ο ενήλικας συνήθως θα αρκεστεί σε μια άλλη απάντηση μιας, το πολύ δύο προτάσεων. Όλοι έχουμε φαντασία -τα παιδιά περισσότερη, οι ενήλικες λιγότερη. Κι αυτό γιατί δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα φροντίζει να μας βάζει στον δρόμο της «λογικής» λες και με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δε θα ωριμάσουμε πριν της ώρας μας. Ο κόσμος κυριολεκτικά καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, ανθρώπινες ζωές χάνονται χωρίς λόγο, άδικα, κάθε μέρα ξυπνάμε και κοιμόμαστε χωρίς να ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε μέχρι την επόμενη. Αφήστε μας τουλάχιστον να έχουμε ένα σκοπό να σηκωνόμαστε το πρωί και να πέφτουμε για ύπνο το βράδυ. Έναν λόγο για να ζήσουμε ζητάμε.

Εμείς θέλαμε να πετάξουμε. Και μπορούσαμε, έχοντας για κίνητρο τα όνειρα μας, την φαντασία μας. Αλλά μας ψαλίδισαν τα φτερά πριν καν προλάβουμε να διαμαρτυρηθούμε.

Πόσο εύκολα αυτή η ελπίδα όλων των παιδιών να πραγματοποιήσουν ο,τι ονειρεύονται τυποποιείται μέσα σε μερικές φράσεις: «Να γράψεις καλά στις εξετάσεις, να σπουδάσεις, να διοριστείς κάπου με καλό μισθό, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά και να ζήσεις μια ήρεμη ζωή, όπως εγώ κι ο πατέρας σου.» Κλασσικές ατάκες μια γνήσιας Ελληνίδας μάνας, η οποία θέλει το καλό του παιδιού της, αλλά δεν το ξέρει. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε σ’ αγαπάει. Απλά ίσως δεν έκανες ποτέ τον κόπο να της πεις τα όνειρά σου, ή εκείνη να σε καταλάβει.

Ο καθένας μπορεί να πει το οτιδήποτε για το όνειρό σου. Να το εξευτελίσει, να το κοροϊδέψει, να το κρίνει. Εσύ τι λόγο έχεις να τους ακούς και να τους αφήνεις να σε οδηγούν βήματα πίσω από τη ζωή που θες να ζήσεις;

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω κάτι που είπε ο Ευγένιος Τριβιζάς στο Tedxtalk το 2013, αλλά που ανταποκρίνεται ακόμα στην καθημερινότητα μας. «Μαθαίνουμε τα παιδιά να υπηρετούν την πραγματικότητα αντί να την ξεπερνάνε».

NinaS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s